Wednesday, 26 October 2016

Kencing Manis Dan KakiSeseorang yang menghidap penyakit kencing manis atau diabetes berisiko untuk mendapat komplikasi yang lebih teruk pada tubuh badan yang lain. Ini akan berlaku jika seseorang itu tidak melakukan langkah-langkah pencegahan dan pengawalan seperti mana yang dicadangkan oleh pegawai perubatan.

Antara komplikasi yang boleh berlaku adalah masalah penglihatan, serangan jantung, masalah buah pinggang, mati pucuk, masalah sistem saraf dan masalah pada bahagian kaki.


Baca Juga: Lelaki, Kencing Manis Dan Kesihatan Zakar

Di sini, saya ingin berkongsi tentang komplikasi yang boleh berlaku yang memberi risiko pada bahagian kaki pesakit.Komplikasi Penyakit Kencing Manis


Komplikasi penyakit Kencing Manis yang membuatkan kaki sangat berisiko ialah:

+    ‘Sensory Neuropathy’:

Keadaan dimana saraf deria rasa pada kaki rosak yang mengakibatkan pesakit berasa kebas atau hilang deria rasa-sakit. Ini mengakibatkan luka lambat dikesan oleh pesakit.

Baca Juga: 6 Tips Penjagaan kaki Bagi Pesakit Kencing Manis

+    ‘Autonomic Neuropathy’:

Keadaan dimana kawalan kelenjar peluh pada kaki tidak berfungsi menyebabkan kulit kaki menjadi kering dan merekah. Ini menjurus kepada luka yang boleh merebak atau dijangkiti kuman.

+    ‘Motor Neuropathy’:

Keadaan dimana otot-otot kecil di bahagian kaki musnah, tulang serta sendi kaki rosak dan mengakibatkan struktur kaki menjadi tidak normal. Ini boleh mengakibatkan luka tekanan berlaku pada bahagian tersebut.

+    ‘Vasculopathy’:

Keadaan dimana salur darah pada bahagian kaki tersumbat, menyebabkan kaki tidak mendapat oksigen dan zat yang mencukupi. Seterusnya sel dan tisu pada kaki akan mati atau ‘gangrene’. Jika terdapat luka atau jangkitan kuman pada bahagian tersebut, maka antibiotic akan gagal dialirkan ke kawasan tersebut.

+    ‘Immunopathy’:

Keadaan dimana sel imunisasi badan menjadi lemah, menyebabkan pesakit sukar mengawal jangkitan kuman dengan lebih berkesan. Sekaligus menyebabkan jangkitan mudah merebak dengan cepat.

Sumber: www.myhealth.gov.my

-----------
 
Jika anda adalah penghidap kencing manis, apa usaha anda untuk mencegah komplikasi yang lebih teruk?

Baca Juga: Kawal Kencing Manis Anda

Moga bermanfaat

Hafid Sulaiman
Pengedar Shaklee
FB Page: Kesihatan Adalah Anugerah


Dapatkan Produk Shaklee untuk cegah dan kawal diabetes

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=83fe2aabfbd180be2c8afde7a22b2fc4


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...