Friday, 13 November 2015

Merokok Punca Masalah Ereksi Zakar

Banyak punca kenapa ereksi zakar tidak mantap. Antaranya adalah disebabkan amalan merokok. Radikal bebas yang wujud menyebabkan sel-sel di dalam tubuh kita rosak. Kekurangan antioksidan yang bertindak meneutralkan dan mempertahankan sel yang rosak menyebabkan keadaan bertambah teruk.


Ereksi Zakar Tidak Mantap Disebabkan Merokok


Bahan nikotin dan radikal bebas yang di bawa oleh asap rokok boleh menyebabkan arteri darah menjadi sempit. Ia merosakkan dinding arteri dan memudaratkan organ-organ badan yang lain. Ini termasuklah salur darah atau arteri ke bahagian zakar.

Ketika nikotin masuk ke dalam tubuh, akan terbentuk radikal bebas yang menyebabkan stress oksidatif atau kerosakan sel. Radikal bebas adalah kelompok atom dengan jumlah elektron yang ganjil dan terbentuk ketika oksigen berinteraksi dengan molekul tertentu.


Radikal bebas ini sangat tidak stabil dan akan membentuk reaksi berantai untuk menstabilkan diri, tetapi hal ini dapat menimbulkan kerosakan sel dalam tubuh seperti DNA dan membran sel. Hal ini bahkan dapat menyebabkan kematian sel dan mengakibatkan perkembangan masalah kesihatan tertentu.

Salur Darah Bermasalah


Masalah saluran darah menjadi keras atau atherosklerosis akan menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan akan menganggu kelancaran perjalanan darah ke zakar. Ini menyebabkan anda sukar untuk menegangkan zakar dan mengekalkan ketegangan zakar dengan lebih lama.

Untuk zakar tegang dengan padat, zakar memerlukan darah yang banyak. Namun disebabkan radikal bebas telah merosakkan sel dan berlaku penyempitan arteri, maka ereksi zakar tidak mantap seperti yang anda harapkan.

 Asap dari rokok juga boleh membawa kepada beberapa masalah kepada lelaki, antaranya:

-    jumlah sperma (air mani) yang berkurangan.
-    kadar sperma cacat (tidak sempurna) adalah lebih tinggi.
-    kerosakan genetik pada sperma.
-    mati pucuk.

Bahkan, apa yang lebih membimbang adalah membawa kepada pelbagai jenis penyakit dan kematian.

Keadaan akan bertambah teruk jika seseorang itu menghidap penyakit seperti tekanan darah tinggi, diabetes, kolesterol, jantung, buah pinggang dan lain-lain.

Risiko kerosakan saraf akibat kencing manis boleh berlaku kerana paras glukosa yang tidak dikawal dan juga kerana saluran darah halus yang rosak (microangiopathy) menyebabkan saraf tidak mendapat bekalan oksigen dan nutrien yang secukupnya. Akibat kerosakan saraf ini maka isyarat dari otak gagal sampai ke zakar yang menyebabkan zakar tidak menegang apabila berlaku rangsangan seksual.


APA YANG SAYA CADANGKAN??


Untuk masalah ereksi zakar yang tidak mantap disebabkan anda merokok, saya mencadangkan pengambilan antioksidan tambahan melalui supplement pemakanan. Ia adalah tindakan yang bijak dan terbaik sebab anda tidak akan mampu mengambil antioksidan yang cukup melalui diet harian anda.

Bayangkan jika anda mengambil sebiji oren, kemudian anda merokok, anda telah menghilangkan keseluruhan khasiat oren atau antioksidan yang anda ambil.

Antioksidan Melawan Radikal Bebas


Makanan antioksidan yang kuat sangat diperlukan oleh anda untuk tujuan pemulihan secara semula jadi.

Antioksidan adalah molekul yang berinteraksi dengan radikal bebas dan menghentikan reaksi berantai sebelum merosak sel tubuh.

Antioksidan dapat membantu menstabilkan radikal bebas yang tidak stabil akibat nikotin. Antioksidan ini bertindak melawan radikal bebas yang merosakkan sel anda dan membantu membaik pulih kesihatan anda secara keseluruhan.

Supplement Antioksidan Anda


Antara supplement antioksidan yang sangat membantu anda adalah

- VIVIX
- VITA E COMPLEX
- SUSTAINED RELEASE VITA C PLUS
Kesemua produk ini merupakan antioksidan yang terbaik untuk anda yang merokok. Ia juga membantu anda untuk berhenti merokok.

Bagi anda yang tak merokok pun sangat digalakkan untuk mengambilnya sebagai penguat sistem imun anda dan sebagai perlindungan antioksidan.


Berapa??
MAHAL?? Cuba kira berapa ringgit yang telah anda habiskan untuk rokok yang menyebabkan ereksi zakar anda tidak mantap..

SO.. Kuatkan semangat anda untuk berhenti merokok. Ingat orang yang anda sayang. Mereka ingin melihat anda sihat.

Untuk info lanjut dan pendetailan sila Whatsapp saya: 013-3727.508

Moga Bermanfaat

Hafid Sulaiman


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...