Gula ialah salah
satu makanan tanpa nutrien yang paling banyak dimakan dan sangat berbahaya. Gula tidak diperlukan
dalam pemakanan kerana tubuh menukar makanan lain ke
bentuk glukosa apabila ia memerlukan tenaga. Gula tidak
memberikan apa-apa nutrien, malah nutrien diperlukan untuk memetabolismakannya.
Ia juga melenyapkan nutrien di dalam tubuh. Gula boleh membinasakan anda. Ambillah gula sekadar keperluan anda. Jangan berlebihan.
Keperluan Kepada Gula
WHO (2003) menyarankan pengambilan gula tambahan tidak melebihi 10% daripada jumlah tenaga harian. Oleh itu, bagi orang dewasa, purata pengambilan gula tambahan yang disarankan adalah tidak melebihi 10 sudu teh sehari (50g).
73 Cara Gula Membinasakan Tubuh
Dalam entri ini, saya ingin berkongsi 73 cara bagaimana gula membinasakan tubuh kita.
1. Gula
mampu menyekat sistem imun.
2. Gula
boleh mengganggu keseimbangan mineral di dalam tubuh.
3. Gula
boleh menyebabkan hiperaktif, rasa cemas, kesukaran konsentrasi dan kanak-kanak
akan bersifat mudah tersinggung.
4. Gula
boleh menyebabkan rasa mengantuk dan mengurangkan keaktifan kanak-kanak.
5. Gula
boleh menjejaskan pencapaian akademik kanak-kanak.
6. Gula
boleh menyebabkan peningkatan triglyceride (lemak di dalam darah).
7. Gula
menyumbang kepada faktor lemah ketahanan bila melawan infeksi bakteria.
8. Gula
boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang.
9. Gula
boleh mengurangkan kolesterol ketumpatan tinggi (HDLs) yang membantu kesihatan.
10. Gula
boleh menggalakkan kenaikan kolesterol yang bahaya (LDLs).
11. Gula
boleh menyebabkan kekurangan kromium (penting di dalam metabolisme dalam
badan).
12. Gula
boleh menyebabkan kekurangan kuprum.
13. Gula
mengganggu penyerapan kalsium dan magnesium.
14. Gula
boleh membawa kepada kanser buah dada, ovari, prostat dan rektum.
15. Gula
boleh menyebabkan kanser kolon dan membawa risiko tinggi kepada kaum wanita.
16. Gula
boleh menjadi faktor risiko kanser pundi hempedu.
17. Gula
boleh meningkatkan kadar kelaparan glukosa darah.
18. Gula
boleh melemahkan penglihatan.
19. Gula
meningkatkan kadar serotonin yang menyempitkan pembuluh darah.
20. Gula
boleh menyebabkan hipoglisemia (kondisi gula rendah dalam darah).
21. Gula
menghasilkan perut berasid.
22. Gula
menaikkan risiko penyakit koronari jantung.
23. Gula
meningkatkan proses penuaan, menyebabkan berlakunya kedutan dan pertumbuhan
uban.
24. Gula
meninggikan risiko penyakit Alzheimers
25. Gula
membawa kepada alkoholisme.
26. Gula
meningkatkan kerosakan gigi.
27. Gula
menyumbang kepada pertambahan berat badan dan obesiti.
28. Gula
boleh menyebabkan radang saluran usus bagi penghidap gastrik dan ulser.
29. Gula
boleh menyebabkan artritis.
30. Gula
boleh menyebabkan asma.
31. Gula
boleh menyebabkan kandidasis (infeksi yis).
32. Gula
boleh membawa kepada pembentukan batu hempedu.
33. Gula
boleh membawa kepada pembentukan batu karang.
34. Gula
boleh menyebabkan penyakit jantung iskemia.
35. Gula
boleh menyebabkan apendiks.
36. Gula
boleh memburukkan sistem sklerosis berbilang.
37. Gula
boleh menyebabkan buasir.
38. Gula
boleh menyebabkan varicose vein (urat timbul).
39. Gula
boleh menyumbang kepada osteoporosis.
40. Gula
boleh menyumbang kepada keasidan air liur.
41. Gula
boleh menyebabkan penurunan sensitiviti insulin.
42. Gula
boleh kepada penurunan toleransi terhadap glukosa.
43. Gula
boleh mengurungkan pertumbuhan hormon.
44. Gula
boleh meningkatkan keseluruhan kolesterol.
45. Gula
boleh meningkatkan tekanan darah sistolik.
46. Gula
boleh mengubah struktur protein dan mengganggu penyerapan protein.
47. Gula
boleh menyebabkan alergik makanan.
48. Gula
boleh menyumbang kepada diabetes.
49. Gula
boleh menyebabkan toksemia (keracunan gula) ketika hamil.
50. Gula
boleh menyumbang kepada ekzema bagi kanak-kanak.
51. Gula
boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.
52. Gula
boleh menjejaskan struktur DNA.
53. Gula
boleh menyebabkan katarak.
54. Gula
boleh menyebabkan jangkitan.
55. Gula
boleh menyebabkan ketidak seimbangan hormon.
56. Gula
boleh menyebabkan pembentukan radikal bebas di dalam aliran darah.
57. Gula
boleh menurunkan keupayaan enzim.
58. Gula
boleh menyebabkan kehilangan keanjalan dan fungsi tisu.
59. Gula
boleh menyebabkan sel hati terbahagi dan meningkatkan saiz hati.
60. Gula
boleh meningkatkan kandungan lemak di dalam hati.
61. Gula
boleh meningkatkan saiz buah pinggang dan menyebabkan perubahan patologi buah
pinggang.
62. Gula
boleh memberi tekanan kepada pankreas dan menyebabkan kerosakan.
63. Gula
boleh meningkatkan retensi cecair dalam tubuh.
64. Gula
boleh menyebabkan sembelit.
65. Gula
boleh menyebabkan myopia (rabun dekat)
66. Gula
boleh memberi kesan kepada lapisan kapilari.
67. Gula
boleh menyebabkan hipertensi.
68. Gula
boleh menyebabkan sakit kepada termasuk migrain.
69. Gula
boleh meningkatkan gelombang otak yang boleh mengubah keupayaan minda untuk
berfikir dengan jelas.
70. Gula
boleh menyebabkan kemurungan.
71. Gula
boleh meningkatkan respons insulin kepada mereka yang mengambil makanan terlalu
manis.
72. Gula
meningkatkan penapaian bakteria di dalam kolon.
73. Gula
boleh meningkatkan platelet darah pekat yang meninggikan risiko pembekuan
darah.
“Biar makanan anda menjadi penawar anda dan penawar anda menjadi makanan anda”
*Dipetik daripada
Toksin Masuk dan Toksin Keluar, Dr Yasmeen Farouk Mohamed.
hafid
sulaiman
FB Page: Kesihatan Adalah Anugerah
No comments:
Post a Comment