Anggur
apabila dikelaskan melalui warnanya, dapat dikategorikan kepada 3 warna utama.
Anggur
Hijau, Anggur Merah dan Anggur Hitam atau gelap.
Terdapat
lebih 8,000 jenis anggur yang terdapat di dunia.
Semua
jenis anggur memberikan manfaat yang sangat banyak dan luar biasa kepada
kesihatan manusia.
Bermula
daripada kulitnya, isi dan bijinya, semuanya memberikan manfaat kepada manusia.
Sesungguhnya Allah tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia.
Entri
ini, ingin memperkenalkan salah satu daripada keluarga anggur yang mempunyai
kebaikan yang hebat yang dicipta oleh Allah. Iaitu Vitis rotundifolia.
Vitis
rotundifolia atau Anggur Muscadine
Anggur
muscadine mempunyai saiz yang lebih besar berbanding anggur biasa. Saiz anggur muscadine adalah sebesar
bola golf iaitu sekitar lima sentimeter atau seakan-akan sebiji plum.
Anggur Muscadine adalah
anggur yang hebat, yang kaya dengan fiber. Fiber diperlukan
untuk penghadaman yang baik. Sangat penting untuk melawaskan sistem pembuangan.
Sebagai
perbandingan kandungan fiber, satu biji anggur muscadine mengandungi 5x lebih
fiber dari anggur biasa.
Pendek
kata 1 anggur muscadine bersamaan dengan 5
biji anggur biasa untuk dapatkan kandungan fiber yang sama.
Anggur muscadine lebih
berkhasiat dari anggur biasa dan mengandungi kalori
rendah. Bagi mereka yang menjaga pemakanan dan
ingin menurunkan berat badan melalui kaedah pengiraan kalori, anggur ini sangat
sesuai. Ia juga membuat seseorang itu berasa kenyang.
Anggur
Muscadine penuh dengan khasiat antioksidan.
Antioksidan
ini boleh melawan radikal-radikal bebas yang ada di sekeliling kita seterusnya
dapat mengurangkan risiko penyakit-penyakit berbahaya seperti sakit jantung,
kanser dan Alzheimer (sejenis penyakit lupa/nyanyuk).
Anggur
muscadine juga kaya dengan anthocyanins (lavonoids yang memberikan warna merah
gelap dan merupakan antioksidan yang hebat serta kuat).
Anggur muscadine juga
mengandungi 2x vitamin C berbanding anggur biasa.
Anggur muscadine mengandungi allegic
acid dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang
tidak dijumpai di dalam anggur yang lain dan telah menunjukkan mempunyai
ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti-bakteria.
(American Institute Of Cancer Research).
Anggur muscadine adalah
anggur liar yang mempunyai 20 kromosom. Pada kebiasaannya, buah anggur mempunyai 19 kromosom.
Kromosom
tambahan inilah yang dipercayai membekalkan sejenis nutrien antipenuaan khas.
Malah, kandungan kompaun polifenol dalam buah anggur ini adalah 40 kali ganda
lebih tinggi daripada yang terdapat dalam wain merah.
Ia
menyediakan lebih banyak faedah kesihatan, fungsi imun yang lebih tinggi dan
sifat anti oksida yang lebih tinggi.
Kerana
pertumbuhan alam sekitarnya yang unik dan cahaya matahari yang kuat, ia
mengandungi banyak polifenol
dan resveratrol. Anggur muscadine adalah anggur yang jarang didapati,
dan ia adalah anggur terbaik kerana ia hidup secara semula jadi dalam cuaca
yang ekstrem. Semakin buah anggur itu terdedah kepada suasana ekstrem, semakin
ia menghasilkan resveratrol yang tinggi.
Resveratrol merupakan phytoalexin yang
dihasilkan secara semula jadi oleh beberapa jenis tumbuhan apabila diserang
patogen seperti bakteria dan fungi.
Resveratrol
pada hakikatnya juga telah lama menjadi fokus penyelidikan golongan saintis di
serata dunia. Dalam tempoh hampir dua dekad, lebih 2,000 eksperimen berbeza
telah mencungkil rahsia dan impak ke atas kesihatan.
Menurut Brunswick Biomedical Laboratories
of Wareham , Massachusetts pada tahun 2003, anggur muscadine mempunyai
kandungan ORAC (Oxygen Radical
Absorbing Capacity)
yang tertinggi antara yang mereka pernah kaji.
Kandungan ORAC ini menentukan tahap
antioksidan di dalam sesuatu bahan itu. Antioksidan ini selalu dikaitkan dengan
anti-penuaan.
Sekian, Terima Kasih kerana ingin membaca
sehingga akhir.
DISUSUN OLEH
hafid
sulaiman
013-3727 508
Facebook: Hafid Sulaiman
FB
Page: Kesihatan Adalah Anugerah
No comments:
Post a Comment