Sunday, 8 June 2014

Diet Rasulullah: Halal, Baik dan Jangan Membazir.

Secara umumnya prinsip Rasulullah di dalam diet harian baginda adalah halal dan baik serta tidak mengikut jejak langkah syaitan iaitu tidak berlebih-lebihan dan tidak membazir. 

Sebagai umat Nabi Muhammad salla Allah alayh wa sallam yang ingin mengikut sunnah baginda, hendaklah kita mengikuti prinsip umum ini. Selagi mana makanan yang kita makan itu halal, baik, berkhasiat, mengikut keperluan tubuh, tidak membazir dan berlebihan, maka kita telah mengikuti sunnah dalam menjaga kesihatan badan.


Dakwaan-dakwaan tertentu

Namun kita mungkin biasa melihat dakwaan-dakwaan tersebar yang mendakwa amalan pemakanan tertentu adalah sunnah  baginda.

Sebagai contoh image di bawah:
dan 


atau yang ini...
Dakwaan di atas yang mengaitkan ia sebagai diet Rasulullah perlu diselidiki agar kita tidak melakukan jenayah ilmiah ke atas baginda. Dakwaan diet Rasulullah seperti jangan makan susu dengan daging, jangan makan daging dengan ikan, jangan makan ikan dengan susu, jangan makan ayam dengan susu, jangan makan ikan dengan telur dan lain-lain cara pemakanan perlu disemak sebelum dikaitkan dengan agama.

Jika ia terbukti dengan kajian sains sekalipun, tetapi tidak ada bukti yang jelas ia arahan Rasulullah, kita hanya boleh mengamalkannya berdasarkan sokongan kajian sains tersebut. Janganlah sekali-kali kita hendak meyakinkan orang lain untuk beramal berdasarkan sabda baginda yang tidak sabit.

Mari kita baca jawapan oleh Dr Fathi al-Sakandari di dalam facebook beliau yang saya nukilkan di bawah:

Jawapan: 


Bismillah, Alhamdulillah..wa ba'd.

 # Penjelasan status hadith diet Nabi SAW: 


 1- Hadith yang dinyatakan dalam poster itu adalah Palsu, kesemuanya adalah Batil, Tiada Asalnya. Kesemuanya tiada dalam al-Qur'an dan tiada juga dalam hadith, baik hadith Sahih, Da'if ataupun Palsu.

2- Menisbahkan diet sebegini kepada Baginda salla Allah alayh wa sallam adalah merupakan satu pendustaan kepada Baginda, celakalah fulan yang mencipta hadith ini dan telah tetap neraka bagi mereka yang menyebarkan poster ini kecuali bagi mereka yang bertaubat. Nabi salla Allah alayh wa sallam bersabda dalam hadith yang Sahih:

"مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

Dan siapa yang berdusta atasku dengan sengaja (iaitu menyebarkan hadith Nabi tanpa memastikan ia sahih terlebih dahulu) maka bersiap-siaplah menempati tempat duduknya di neraka" [HR al-Bukhari dan Muslim]

# Disiplin penting dalam menyebarkan hadith Nabi salla Allah alayh wa sallam


3- Ramai manusia suka menyebarkan hadith-hadith Nabi salla Allah alayh wa sallam dalam internet terutamanya Facebook. Mereka berniat baik atas alasan sabda Nabi salla Allah alayh wa sallam: 

"بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً
sampaikan dariku walau satu ayat.

4- Tetapi mereka lupa lafaz penuh hadith berkenaan berbunyi:

 بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً وَحَدِّثُوا عَنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ ، وَلاَ حَرَجَ ، وَمَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ
"sampaikan dariku walau satu ayat, dan ceritakanlah (apa yang kalian dengar) dari kisah-kisah Bani Isra'il dan itu tidak mengapa (iaitu tidak berdosa walaupun ia tidak sahih dengan syarat memberitahu ia kisah Bani Israil dan bukan hadith). Dan siapa yang berdusta atasku dengan sengaja (iaitu menyebarkan hadith Nabi tanpa memastikan ia sahih terlebih dahulu) maka bersiap-siaplah menempati tempat duduknya di neraka".

5- Jangan baca hadith sekerat saja, tetapi bacalah keseluruhannya. Ketahuilah bahawa hadith yang sama ini padanya galakan dan ancaman, bahagian pertama hadith berbunyi
"بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً
sampaikan dariku walau satu ayat"

Adalah galakan manakala ia diiringi dengan ancaman pada bahagian akhir hadith berbunyi:

 "وَمَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

dan siapa yang berdusta atasku dengan sengaja (iaitu menyebarkan hadith Nabi tanpa memastikan ia sahih terlebih dahulu) maka bersiap-siaplah menempati tempat duduknya di neraka".

6- Oleh itu sebelum anda ingin beramal dengan galakan menyebarkan hadith Nabi salla Allah alayh wa sallam itu, jangan lupa ancamannya, tanya dulu diri anda sekurang-kurangnya 3 perkara:

Pertama: Benarkah ia hadith?
Kedua: Riwayat siapa?
Ketiga: Sahihkah ia?

Apabila telah terjawab kesemua 3 soalan asas ini, maka silakanlah menyebarkan hadith itu, jika tidak maka usahlah sebarkan walaupun ayatnya nampak baik dan mampu memberi suntikan jiwa. Kerana tiada lagi yang baik apabila anda telah berdusta kepada Baginda Nabi salla Allah alayh wa sallam.

# Asal usul diet ini


7- Diet ini tiada dalam al-Qur'an atau mana-mana hadith, sebaliknya ia terdapat dalam kitab Taurat dan Talmud kaum Yahudi kini. Amalan diet ini sebenarnya adalah peraturan diet agama Yahudi yang dikenali sebagai "Kosher" (Hebrew = כשר ) atau "Kashrut" (Hebrew = כַּשְׁרוּת).

8- Kosher/Kashrut adalah set peraturan makanan dalam agama Yahudi sebagaimana yang dijelaskan dalam Torah (Taurat) dan tafsir/syarah bagi Torah iaitu Oral Torah (Talmud). Misalnya larangan memakan daging berserta susu terdapat dalam Exodus 23:19; Exodus. 34:26; serta Deutronomy 14:21 (rujuk disini: http://www.mechon-mamre.org/e/et/et02.htm).

Oral Torah (Talmud) ketika mensyarahkan ayat-ayat ini menyatakan bahawa ia bermaksud daging tidak boleh dimakan berserta susu. Kemudian para Rabbai Yahudi memperluas larangan ini mencakupi ayam, iaitu ayam juga dilarang makan bersama susu. Tidak cukup dengan itu kitab Talmud juga melarang mencampurkan daging dan ikan dalam satu pinggan untuk dimakan bersama. (rujuk: http://www.jewfaq.org/kashrut.htm , http://www.jewfaq.org/kashrut.htm#Rules , http://www.jewfaq.org/kashrut.htm#Separation).

9- Bagi Yahudi yang beriman dengan Torah dan Talmud, mereka perlu mematuhi peraturan-peraturan makanan ini, kerana ia adalah arahan Tuhan bagi mereka sebagaimana yang dikhabarkan dalam kitab "suci" mereka. Para saintis Yahudi menjelaskan bahawa tanggapan sesetengah pihak bahawa peraturan-peraturan ini mempunyai hikmah agar lebih menyihatkan badan tiada buktinya dari segi sains,

Maka para Rabbai Yahudi menyimpulkan "kita mengikut peraturan ini semata-mata kerana ia arahan Tuhan" atau Islam menyebutnya "ta'abbudi". Para Yahudi mematuhi peraturan makanan ini sebagaimana para Muslimin mematuhi peraturan makanan yang disyariatkan dalam al-Qur'an dan Hadith tanpa soal iaitu dengan semata ta'abbudi. (rujuk: http://www.jewfaq.org/kashrut.htm#Why)

 # Melayu ini Islam atau Yahudi?


10- Persoalannya, kenapakah kaum melayu yang "dinobatkan secara percuma" oleh Perlembagaan Persekutuan Malaysia sebagai beragama Islam secara tiba-tiba mengekori syariat Yahudi pula??

 11- Adakah kamu lupa hadith yang berbunyi

"مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ

Barangsiapa menyerupai suatu kaum bererti ia termasuk golongan mereka"

[Hadith Mauquf Sahih sebagai kata-kata Huzaifah dengan hukum Marfu' , rujuk penjelasan terperinci statusnya disini: http://ansarul-hadis.blogspot.com/2011/11/penjelasan-status-hadith-barangsiapa.html].

12- Atau adakah kamu sudah menyerah kalah kepada Yahudi hingga mahu mengikut jejak langkah mereka, lupakah kamu akan firman Allah SWT:

"وَلَن تَرۡضَىٰ عَنكَ ٱلۡيَہُودُ وَلَا ٱلنَّصَـٰرَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَہُمۡ‌ۗ

Orang-orang Yahudi dan Nasrani sama sekali tidak akan senang kepada kamu hinggalah kamu mengikuti agama mereka" [al-Baqarah: 120].

Dimanakah wala' dan bara' kamu? kepada Allah dan Rasul atau kepada Yahudi?

13- Tidak cukup dengan itu, kenapa perlu berdusta pula kepada Baginda Nabi salla Allah alayh wa sallam, mengaitkan sesuatu perkara yang tidak pernah Baginda salla Allah alayh wa sallam sebut atau lakukannya, lupakah kamu akan sabda Nabi:

"مَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّدًا فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

Dan siapa yang berdusta atasku dengan sengaja (iaitu menyebarkan hadith Nabi tanpa memastikan ia sahih terlebih dahulu) maka bersiap-siaplah menempati tempat duduknya di neraka" [HR al-Bukhari dan Muslim]?

Adakah Syurga itu terlalu nyaman bagi kamu hingga kamu mahukan panas Neraka?

 # Apakah diet Nabi yang Sahih? 


14- Diet Nabi salla Allah alayh wa sallam yang Sahih ialah beliau memakan makanan yang halal dengan jumlah yang tidak banyak, itu sahaja. Sabit dalam hadith Nabi salla Allah alayh wa sallam bersabda:

الْمُؤْمِنُ يَأْكُلُ فِي مِعًى وَاحِدٍ وَالْكَافِرُ يَأْكُلُ فِي سَبْعَةِ أَمْعَاءٍ

Seorang mu'min itu makan dengan satu perut, sedangkan orang kafir makan dengan tujuh perut" [HR al-Bukhari, no. 5392].

15- Adapun hadith dengan lafaz:

 نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع

Kami adalah suatu kaum, yang tidak akan makan hingga merasa lapar, jika kami makan maka tidak sampai kenyang" , 

Hadith ini tidak ditemui dalam mana-mana kitab hadith Ahlussunnah, baik kutub hadith yang masyhur atau tidak masyhur.

Sebaliknya ia hanya dijumpai dalam kitab syi'ah!! iaitu kitab hadith syi'ah karya al-Sayyid al-Tabatabai (laknatullah) bernama Sunan al-Nabi (bab makanan dan minuman, halaman 266). Tidak syak lagi bahawa hadith ini adalah hadith palsu, pendustaan kepada Nabi salla Allah alayh wa sallam dan berkemungkinan besar ia adalah ciptaan syi'ah (moga Allah melaknat mereka).

Kata-kata ini bukan saja dusta kepada Baginda Nabi salla Allah alayh wa sallam, bahkan ia bercanggah dengan sebuah hadith sahih yang menceritakan bahawa Abu Hurairah pernah disuruh Baginda Nabi salla Allah alayh wa sallam minum susu hingga perutnya penuh kenyang. Iaitu hadith yang dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Jami'nya al-Sahih (no. 6452).

Hadith Abu Hurairah tersebut memberi faedah bahawa bolehnya makan minum hingga perut kenyang, namun kenyang itu bukanlah hingga boleh memudharatkan diri, hingga kenyang masih mahu tetap makan dan makan dengan banyak. 

Sekian, Allahua'lam

Muhammad Fathi bin Ali
Ma'had `Aaliy Li Quran wa `Ulimihi - al-Azhar al-Syarif
Iskandariah, Mesir

Tamat Nukilan...

Moga Bermanfaat.

Hafid Sulaiman
FB Page: Kesihatan Adalah AnugerahNo comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...